Is SCRUM ook toepasbaar binnen mijn vakgebied Business Intelligence?

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
23-01-2013

Te pas en te onpas wordt tegenwoordig gevraagd om kennis van en ervaring met scrum. Al te vaak wordt in dezelfde omschrijving projectleiding genoemd. Als projectleider wordt je dan nieuwsgierig. Is SCRUM ook toepasbaar binnen mijn vakgebied Business Intelligence? Met die vraag begon ik de Scrum Master training bij CIBIT.

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen. Ja, de concepten van SCRUM zijn mijns inziens zeker toepasbaar binnen BI. Veel BI afdelingen worden geplaagd door een veelheid aan informatievragen/kleine projecten die moeten worden opgepakt. De ene heeft nog een hogere prioriteit dan de andere. Het risico dat dan ontstaat is dat er versnipperd gewerkt gaat worden en dat het team niet tot resultaat komt. Teleurgesteld wordt het BI experiment dan aan de kant gezet.

Met de scrum technieken in de hand denk ik dat met name dit proces beter in de hand kan worden gehouden. Al was het alleen maar omdat de verantwoordelijkheid van prioriteren eenduidig is belegd. Niet bij het team, niet bij een kibbelende en besluiteloze stuurgroep, maar bij een betrokken Product Owner.

Ook in practische zin kunnen we in de BI teams gebruik maken van de technieken. Strakke timeboxen met een afgebakende en haalbaar resultaat. Teams die de verantwoording nemen over afgegeven planningen. Meetbare performance. Product backlogs die van ideeën in de tijd worden verfijnd tot concrete vragen. Een meetbare definitie van wanneer een sprint gereed is.

Dit vraagt wel het nodige van een organisatie. Is er bijvoorbeeld iemand die de verantwoording van de Product Owner kan dragen. Binnen BI en organisatie beleidslijnen is hij/zij per slot degene die de scepter zwaait. Business en IT moeten hier naar luisteren.

Hoe bewaken we de enterprise-, overall IT – en specifieke DW/BI architectuur als scrum teams zelf de oplossingen mogen/moeten bedenken? Hier wordt veel verantwoording bij het scrum team gelegd. Beperken we de vrijheid van de teams door een architect over hun schouder mee te laten kijken of proberen we sturing aan te brengen via de backlog? Hoeveel oog heeft de Product Owner voor architectuur vraagstukken? Is hij/zij ook verantwoordelijk voor de lange termijn successen of heeft hij/zij alleen oog voor het laaghangend fruit?

En voor een latere blog laat ik de discussie liggen over hoe sprints af te bakenen. Een volledige business oplossing van bron naar rapport in 3 tot 4 weken voor bedrijfsbrede informatievragen? Misschien dat nieuwe tools, zoals ETL generatoren, ons hierbij kunnen helpen.

Kortom. Scrum is een goede basis voor een beheersbaar BI ontwikkelteam, maar bezint eer ge begint. Iedere oplossing brengt nieuwe uitdagingen, zo ook Scrum binnen BI.

Overigens nog een kleine waarschuwing. Mocht je in gesprek komen met de organisaties die scrum master en projectleider in één adem noemen. Goed doorvragen, want de agile principes zijn (nog) niet geland! En dan rijst direct de vraag of je als scrum master niet te veel hooi op je vork neemt.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.