Cloud en applicatie-integratie

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
18-01-2013

De laatste maanden ben ik bezig met een zeer interessante case bij een klant waarbij steeds meer applicaties in de Cloud terechtkomen. De meesten zijn gelukkig met de verplaatsing naar de cloud; projecten door gebruikers geleid en veel minder betrokkenheid van ICT nodig. Zo kunnen snel nieuwe systemen in de lucht geholpen worden, al hangt hier meestal wel een maandelijks prijskaartje aan.

Een lastig punt bij SAAS, de applicaties in de Cloud, is applicatie-integratie. Dit was altijd al een complex deel van een systeemlandschap. Een niet goed doordachte applicatie-integratie veroorzaakt onnodige afhankelijkheid of een serieuze reductie van aanpasbaarheid van elk van de systemen. In de cloud is dit nog net iets lastiger geworden. De data van de applicatie is vaak niet zomaar te benaderen zoals bij de databases van de applicaties die vroeger in-house draaiden.

De meeste SAAS oplossingen bieden wel zeker mogelijkheden voor applicatie-integratie via API’s, import en extracties. Maar nog meer dan voorheen moeten we opletten dat er geen spaghetti structuur van afhankelijkheden tussen de onderlinge applicaties ontstaat. Dus formeel omgaan met het goed bijgehouden canonical data model en interfaces via een centrale broker laten lopen. De broker hoeft hierbij overigens echt niet message based te zijn.

Wat verder compliceert is dat we vaak in-house applicaties mengen met Cloud applicaties. Er zijn inmiddels interfaces as a service, in de Cloud dus, die ook dit ondersteunen. lijkt vooralsnog de fraaiste. Eigendom van Dell, ik snap nog niet wat een hardware leverancier met deze SAAS oplossing moet, maar ze hebben er een fraaie service mee.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.