Ontwerpen en ontwikkelen van een toekomstvast datawarehouse, met de nadruk op informatie uit het financiele domein.

Opdrachtomschrijving

Ontwerp en ontwikkel een toekomstvast data warehouse schaalbaar, uitbreidbaar en volledige traceerbaarheid (auditability). Het data warehouse moet door medewerkers van Econcern beheerd en onderhouden gaan worden. Draag kennis over aan de medewerkers en werk hen in om beheer en onderhoud te kunnen doen.

Periode

Start en einddatum samenwerking: februari 2007 – juni 2010

Doelstelling

Het beschikbaar krijgen van een data warehouse waarmee de financiële consolidatie gemaakt kan worden en waarop rapportages kunnen worden ontwikkeld met betrekking tot balans, liquiditeit, personeel en projectmanagement. Het data warehouse moet meerdere jaren in behoefte voldoen.

Uitwerking initiële opdracht

Terwijl de infrastructuurinrichting en proof of concepts uitgevoerd werden door twee specialisten is met een aantal interviews, met oa leden van de Raad van Bestuur, bepaald wat de impliciete en expliciete verwachtingen voor de lange termijn waren. Ook de inrichting van de organisatie rondom het data warehouse is hierin meegenomen. De gekozen architectuur is een meer lagen architectuur met hierin onder andere een goed beschreven genormaliseerd historisch model en een inzichtelijke high-performance laag specifiek voor het raadplegen van informatie.

Bij ontsluiting van de Navision bronnen was het meest complexe deel het kunnen vergaren van gegevens uit een in te stellen hoeveelheid verschillende Navision databases met een variabele hoeveelheid brontabellen afhankelijk van het aantal aangemaakte bedrijven binnen de database.
De gebruikte tooling is SQL Server 2005, Microsoft SISS, Sybase PowerDesigner, Microsoft Analysis Services, Microsoft Reporting Services, OutlookSoft.

Rol en werkzaamheden

Euclides was verantwoordelijk voor het bepalen van de architectuur en toolselectie. Euclides heeft de gehele implementatie van het data warehouse uitgevoerd. Na initiële ontwikkeling is de functionaliteit uitgebreid met specifieke wensen van de eindgebruikers. De gehele omgeving is in productie gebracht en overgedragen aan de reguliere organisatie. Euclides heeft daarna bijgedragen aan het beheren en uitbreiden van het data warehouse waaronder koppelingen met meerdere nieuwe bronnen, nieuwe rapportages, beheerprocedures en het toevoegen van garantie op juistheid en volledigheid van bepaalde rapportages.
Euclides heeft medewerkers van de opdrachtgever door middel van trainingen en cursussen opgeleid in o.a. het datamodelleren voor data warehouses.

Gerealiseerd effect
Econcern beschikte binnen de gestelde termijn van twee maanden over de noodzakelijke financiële consolidatie. In de maanden hierna is het data warehouse functioneel uitgebreid en is ondersteuning door Euclides geboden bij het gebruik en beheer van de MIS applicatie.
In de maanden na ontwikkeling is ook gebleken dat de overdraagbaarheid afdoende was; de overgedragen omgeving draait sindsdien zonder noemenswaardige problemen. De omgeving heeft bij de jaarwisseling(en) veel bijgedragen door het kunnen leveren van de jaarcijfers.

Econcern is in 2009 overgenomen door Eneco, onder de naam Echo. Het bedrijf is sindsdien ontmanteld en opgegaan in andere bedrijfsonderdelen. De MIS-applicatie wordt nog steeds door de bedrijfsonderdelen gebruikt. De tweedelijns ondersteuning is tot en met juni 2010 door Euclides geboden.

Contact

Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met Martin Genuit, tel. +31 (0)6 304 18 297.

Euclides - de juiste beslissing.