Business metadata

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
02-09-2013

Ik deed laatst, uit vakinhoudelijke interesse, een on-line maturity test voor business intelligence initiatieven van TDWI.  Ik kreeg de vraag voorgelegd "Which best describes how users access BUSINESS METADATA?", met een keuze uit 4 opties variërend van "geen business metadata beschikbaar" tot "één klik verwijderd van geïntegreerde, context gerelateerde en actuele business metadata".

Hoe ziet de ideale wereld er in optie 4 uit?  Een rapport dat ik on-line kan opvragen en waarin ik tekst en uitleg kan vragen over de betekenis van de gerapporteerde cijfers, de herkomst van de onderliggende gegevens, de kwaliteit en tijdigheid van de cijfers of misschien zelfs wel tekst en uitleg bij de cijfers van medewerkers zodat ze direct in context worden geplaatst. 

Prachtig die vierde optie, maar vaak toch nog een utopie. Een wens. Soms ingevuld, door een bevlogen techneut, met een zelfgebouwde repository of op basis van de beperkte functionaliteiten in BI tools. Maar geïntegreerd, context gerelateerd en actueel komen we maar zelden tegen.

Waarom blijft dit onderwerp zo onder belicht? Is het niet sexy genoeg voor tool leveranciers om er serieus werk van te maken?  Is het te lastig voor organisaties om het te integreren in de bedrijfsbrede architectuur en ontwikkel-/beheerprocessen? Heeft de eindgebruiker van de rapportages er onvoldoende belang bij?

Er is nog zoveel winst te halen, tijdens de ontwikkel- en beheerfase als we de business metadata weten te registreren en te beheren, in modellen, definities en regels. Een data-georiënteerde aanpak van systeemontwikkeling vraagt om een metadata strategie, nodig om "één klik verwijderd" te zijn van geïntegreerde, context gerelateerde en actuele business metadata.  

Heeft U een metadata strategie uitgewerkt?  

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.